2021 - TÜBİTAK Yaz Bilim Kampı 1. Dönem Etkinlikleri

854

.

Üniversitemiz Eğitim Fakültesi öğretim elemanlarından Öğr.Gör. Arzu BAYINDIR tarafından hazırlanan ve proje yürütücülüğünü yaptığı “Sihirli Dünyalara Açılan Kapılar ve Bilime Yolculuk” Yaz Bilim Kampı – 2021  TÜBİTAK projesi program etkinlikleri sürüyor.

Ortaokul 6.sınıfa devam eden, haziran 2021 tarihi itibariyle  7. sınıfa geçmiş, akademik başarıları yüksek 12 yaş çocukların çalışma grubu olarak hedeflendiği  TÜBİTAK 4004 kodlu Bilim Ve Toplum Projeleri Destekleme Programının 15. Yılında 10. kez desteklenerek sürdürülebilirliğini   koruyan  yaygı  etki   bakımından  en   fazla   öğrenci   kitlesine    ulaşan

Yaz Bilim Kampı projesi alanlarında uzman, benzer projelerde çok fazla deneyimi olan özellikle farklı üniversitelerden öğretim elemanlarının katılımıyla  ((Çanakkale Onsekiz Mart üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Kültür Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Kıbrıs İlim Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi,  Milli Eğitim Bakanlığı)  eğitimlerine başladı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Elemanlarından Doç. Dr. R. Cüneyt ERENOĞLU rehberliğinde gerçekleştirilen güncel bir konu olan “Coğrafi Tanıma Sistemleri GPS ile  Drone Çalışmaları ve Uygulamaları” katılımcı öğrencilerin merak duygularını tetikleyen ve çok kez uygulamalar ile deneyimleme imkanı sağlayan, dikkat çeken etkinlik oldu. Ayrıca navigasyon sistemleri ve mobil aygıtlar ile uygulamalarda dedektiflik oyunu ve drone ile alınan hava görüntülerinden çocukların ürün rekolteleri, ara- bul oyunu,  güvenlik ve zıraat uygulamaları ile gerçekleştirildi. Pusula ve drone kullanımına yönelik uygulamalar katılımcı öğrenciler tarafından büyük merak ve ilgi ile gerçekleştirildi.

Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim elemanlarından Prof. Dr. Abdullah Soykan’ın rehberliğinde Çanakkale Özel Koleji ormanlık alanında  katılımcı öğrenciler, “Doğa ve Aynalar” adlı etkinlikte, aynalar yardımı ile bir taraftan ormanlık alanda adeta ağaçların içerisinde geziyormuş gibi farkındalık yakalarken diğer taraftan da yapmış oldukları gezi ve gözlem ile anıtsal ve korunmaya değer ağaçların artım burgusu yardımı ile yaşlarının nasıl hesaplanabilineceğini uygulamalı olarak öğrendiler. Açık ve kapalı uçlu deney, bilgi ve  işlemsel düşünme, bilimsel gezi ve saha çalışmaları, doğa ve yaban hayat gözlemi, eğitsel oyunlar, oyunlaştırma, tahmin et - gözle – açıkla yöntem ve teknikleri ile zenginleştirilen etkinlikte dedektiflik oyunu ile endemik bitkilerin ve anıt ağaçların bulunması. Dürbün, büyüteç ve aynalarla deneysel çalışmaların yapılması ile katılımcı öğrenciler  farklı  deneyimler yaşadılar.

Ayrıca, son bir haftadır süren tüm ülkemizi derinden üzen orman yangınları, orman alanları ve ağaçların korunması, küresel iklim değişikliği, olası etkileri ve su krizi, iklim değişikliği sürecinde riskler ve fırsatlar, iklim değişikliği sürecinde sürdürülebilir toprak ve su yönetimi,  kamu altyapısı ve binalarda iyileştirme çalışmaları, sera gazı emisyonlarının azaltılması, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği, iklim değişikliğine uyum konuları güncellik ilkesi göz önünde bulunularak tartışıldı.

“Bilimin Doğası ve Kelebeklerin Dünyası” etkinliği Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi  Zıraat Fakültesi öğretim elemanlarından Prof. Dr. Hanife GENÇ rehberliğinde Zıraat Fakültesi’nde gerçekleştirildi. Öğrencilerinin kelebekleri ve diğer böcekleri tanımalarının sağlanması, doğa ve yaşamsal döngü, yararlı ve zararlı böcekler, böceklerin ekosistemdeki yeri, atrapla kelebek yakalanması, doğal zenginliklerimizi tanımaya yönelik ilgi uyandırarak farkındalık sağladı. Atrap, büyüteç, kelebek saklama zarfları, böcek koleksiyonu, kelebek germe tahtası, koleksiyon iğneleri, streozoom mikroskop kavramları ve bu kavramlarla uygulamalar öğrenciler için farklı bir deneyim oldu.

Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendisliği Bölümü Öğretim elemanı Prof.Dr.Gamze Torun KÖSE ile “DNA ve Genler; Meyvelerin Şifresini Çözelim” etkinliğinde DNA' nın hücrenin bileşenlerinden biri olduğunu ve deneysel çalışmalarda kullanılmak üzere elde edilebilirliğini çilek, muz ve kivinin laboratuvarda iplikçiklerini çıkararak deneysel uygulamalar yaparak gözlemlediler. Genetik ayrıcalıklarımız, organizma ve organizmanın yapı taşı hücre, hücrelerin yapısı ve çoğalmasını gözlemleme imkanı buldular.

Katılımcı öğrencilere, problem çözme becerilerini geliştirme ve bilim farkındalığı  kazandırmaya yönelik etkinlikler farklı temalarla devam ediyor.